Møt Silje: Bakerlærling med smak for muligheter
Foto: Smakdegfrem
Silje Pedersen Johnsen (23) har alltid elsket å bake. Men at Restaurant- og matfag var det riktige valget for henne, fant hun først ut etter å ha fullført studiespesialisering.
Foto: Smakdegfrem
Silje Pedersen Johnsen (23) har alltid elsket å bake. Men at Restaurant- og matfag var det riktige valget for henne, fant hun først ut etter å ha fullført studiespesialisering.
– Når man ikke vet hva man vil bli sier alle at man må begynne på vanlig videregående, på studiespesialisering for da har du så mange flere valgmuligheter. Men da jeg var ferdig på skolen så ble jeg litt sånn "hva gjør jeg nå?", forteller Silje.
Hun tok seg derfor et friår reiste til Botswana og Thailand som misjonær. Det var først her at det falt på plass hva hun skulle jobbe med fremover.
– Da jeg hadde det friåret og reiste så fikk jeg se hva mat gjør. Mat får folk til å komme sammen, og bringer glede og nærhet, og det var noe som var så nydelig med det. Og da kjente jeg virkelig at det er baker jeg må gå for, det er det jeg må bli, sier Silje.
Silje har alltid elsket å bake, og inspirasjonskilden er mormoren hennes.
– Mormoren min har alltid elsket å bake og lage mat, så det har alltid vært "hjemme" for meg. Jeg ønsker å få frem hvem jeg er med bakingen. Å vise at et brød kan ha personlighet, nesten, ler Silje.
Mat får folk til å komme sammen, og bringer glede og nærhet, og det var noe som var så nydelig med det.
Silje, bakerlærling
Da Silje kom tilbake fra reisen begynte hun på Restaurant- og matfag. De som velger å starte på Restaurant- og matfag vil oppleve mangfoldige bedrifter over hele Norge som stå klare til å ønske unge folk velkommen med på laget ved endt utdanning. Bredden i det man lærer på Restaurant- og matfag er stor og valgmulighetene i yrkesvei mange.
Noe av det som er positivt med Restaurant- og matfag er at man kan bygge på med mange ulike typer fagbrev, og Silje har ambisjoner om et fagbrev som konditor også.
– Det å sette sammen smaker og bare prøve seg fram er utrolig gøy, sier hun.
Silje elsker å jobbe med gode bærekraftige råvarer, og uttrykke seg gjennom bakingen.
– Jeg føler jeg har fått en så stor mulighet til å velge. Til å utfordre meg selv, lære nye ting, ta inn lærlinger, starte et nytt sted. Fremtiden er spennende, avslutter Silje.
Navn: Silje Pedersen Johnsen
Alder: 23 år
Skole/jobb: Gått restaurant og matfag på Kirkeparken videregående i Moss, og har nå lærlingekontrakt som baker på Samverket i Moss.
Hobbyer: På fritiden liker Silje å tegne, male, skrive dikt, stå på ski og lese bøker.
Instagram: bakstbysilje
19 år gamle Bryan-Matthew Santos er servitørlærling hos sjarmerende og autentisk-franske Brasserie France i Oslo. Han er andre års lærling og skal ta fagbrev til sommeren.
Martin Lund er 19 år og lærling i industriell matproduksjon hos Tine Tunga i Trondheim. Teknologi-interessen gjorde det enkelt å velge Restaurant- og matfag på videregående.
Jenny går restaurant- og matfag, yrkes og studiekompetanse, ved Vestby VGS. Det byr på på en skolehverdag utenom det vanlige, samt både fagbrev og studiekompetanse etter læretiden.