Få smaken på profesjonalitet

To kokkelærlinger på jobb

På Restaurant- og matfag møtes du av dyktige fagfolk i alle ledd: på skolen, i bedriftene, som elev og senere som lærling. Du øver på ferdighetene dine i praksis. Og du får betalt under utdanning.

Velger du en utdanning på Restaurant- og matfag, vil du møtes av dyktige fagfolk i alle ledd. På skolen har du kompetente lærere med bakgrunn fra bransjen, og i bedriftene møter du på profesjonelle ansatteSom elev, og senere som lærling, får du oppleve hva som kreves, og øvd på ferdighetene som skal til for å lykkes i arbeidslivet. Og på toppen av det hele, får du betalt under utdanninngen din.

Kompetente lærere med praksis fra bransjen - fra dag én

På Restaurant- og matfaglinjene rundt omkring i landet, har lærerne ofte lang praktisk erfaring fra mat- og måltidsbransjen. Dette gjør at utdanningen du får, likner mest mulig på det arbeidslivet du etter hvert skal inn i. Læreplanene er også tilpasset samfunnet og hverdagen i bransjen, med stort fokus på blant annet bærekraft.  

Lærerne på Restaurant- og matfag er opptatt av at du skal få god kjennskap til alle fagretningene på Restaurant- og matfag. I både Vg1 og Vg2 har du derfor praksis i flere bedrifter, slik at du selv får testet ut yrkene. På den måten har du et godt grunnlag når du skal velge veien videre etter Vg1.  

Profesjonalitet i praksis: lærling i bedrift

På vinteren i Vg2 søker du deg til en bedrift hvor du skal jobbe som lærling de to neste årene. Det kan være en bedrift du har hatt praksis i, eller en helt annen. Når du blir ansatt som lærling begynner den virkelige jobben, og her har du både rettigheter og plikter. Dette gjør at du blir godt forberedt til å ta fagprøven etter to år i lærebedriften.  
 
Når du er lærling, har du rett på å  få den opplæringen som læreplanen på Vg3 (opplæring i bedrift) fastsetter. For at du skal lære det du trenger, får du en egen faglig leder i bedriften. Det er denne faglige lederen som er den praktiske læreren din, og som viser deg hvordan du gjør jobben i praksis. Det er den faglige lederens jobb å hjelpe, veilede og motiverere deg, og å vise deg teknikkene og kunnskapen du trenger for fagprøven. 

Du har også et ansvar selv når du er lærling. Du deltar aktivt i bedriften og lærer mens du utfører praktiske oppgaver. Du er også en del av planleggingen og vurderingen av eget arbeid. Det gjør at du opplever å vokse med oppgavene dine - og at du oppdager og utvikler dine egne styrker. Ved å øve på og hele tiden forbedre ferdighetene dine,  blir du stadig bedre, og du kan utnytte potensialet ditt til det fulle.

Lønn under utdanning - få betalt i læretiden

De to årene mens du går på skole får du ingen lønn. Men så snart du er ansatt som lærling i lærebedriften din, får du lønn for jobben du gjør. Du får ferie. Og du opparbeider deg naturligvis også pensjon. de to årene du er «ute i jobb», stiger lønna di gradvis hvert halvår, og i takt med at du  får økt ansvar. 

Når du utdanner deg til kokk, baker eller pølsemakereller en av de andre åtte fagretningene innen Restaurant- og matfag, tjener du altså penger under utdanningen din. 

Videreutdanning: mange veier videre med Restaurant- og matfag

Alle fagretningene i Restaurant- og matfag leder deg mot en fremtid der det å lære nye ting er en viktig del av hverdagen. Det gjør det lett å fortsette å lære og å bli endra bedre. Har du lyst til å ta videreutdanning, er det utrolig mange muligheter i mat- og måltidsbransjen om du har Restaurant- og matfag i bunn. 

Du vil også få muligheten til å delta på en rekke kurs gjennom din karriere. Vårt tips; grip mulighetene og bli med! På den måten sikrer du en meningsfull hverdag og din egen relevans i arbeidslivet!  

Velger du Restaurant- og matfag, tilegner du deg en rekke ferdigheter som er ettertaktet hos arbeidsgivere i mat- og måltidsbransjen - men også i alle andre bransjer. Med bakgrunn fra Restaurant- og matfag får du kunnskap og ferdigheter som er verdifulle - uansett hva du velger å bruke dem til. 

Les mer: Smak på fremtiden med Restaurant- og matfag

Godt grunnlag for å starte egen bedrift

Drømmer du om å starte din egen bedrift i mat- og måltidsbransjen? Da er Restaurant- og matfag på videregående et godt sted å starte. Den teoretiske og praktiske opplæringen du får på Restaurant- og matfag er allsidig og gir deg et blikk inn i nesten alle deler ved å drive for seg selv. 

Har du allerede jobbet i bransjen, kan en
mesterutdanning være tingen for deg. Her vil du få kompetanse innen bedriftsledelse, faglig ledelse og du vil få faglig fordypning innen ditt fagområde, det såkalte mesterfaget. Mesterutdanningen er normalt gjennomført på ett år, og kravet for å begynne på en mesterutdanning, er at du har ett års arbeidserfaring i bransjen.  

Vårt råd til deg som skal starte på videregående nå, er å smake deg frem. Smak på mulighetene. Få smaken på kommunikasjon, ledelse, stressmestring, kreativitet, mangfold, bærekraft og alle de andre mulighetene som ligger åpne for deg. Velkommen til mat- og måltidsbransjen.  

Møt Magnus: Kokk med smak for kulinarisk frihet

For Magnus Svendsbø (20) har skole alltid vært litt kjedelig, men da han kom inn på Restaurant- og matfaglinjen på videregående skole, fikk han plutselig smaken på mer kunnskap og læring. – Jeg fant noe jeg brant for, sier han.

Møt Jenny: Kokkeelev med smak for studiespes

Jenny går restaurant- og matfag, yrkes og studiekompetanse, ved Vestby VGS. Det byr på på en skolehverdag utenom det vanlige, samt både fagbrev og studiekompetanse etter læretiden.